Za ruralni razvoj 1,5 miliona

Bez autora
Mar 17 2010

Twining projekat Podrška formiranju IPARD sistema, programiranja i implementacija, čija realizacija počinje danas, obezbijediće uslove za jačanje crnogorske politike ruralnog razvoja, koja zauzima važno mjesti u agrarnoj. Realizacija tog projekta je nastavak kontinuirane i izadašne podrške Evropske unije poljoprivrednom sektoru Crne Gore. Vrijednost projekta je 1,5 miliona eura, a cilj je da ojača administrativne kapacitete Ministarstva za sprovođenje politike ruralnog razvoja i da pomogne kreiranju institucionalne i pravne osnove u skladu sa zahtjevima instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPARD). Realizacijom projekta osposobiće se i programski i novim institucijama za korišćenje pete komponente IPA programa, IPARD komponete, koja će biti dostupna nakon sticanja stausa kandidata, a to vrijeme sada ne mjerimo godina već mjesecima.

Za ruralni razvoj 1,5 milionaTwining projekat Podrška formiranju IPARD sistema, programiranja i implementacija, čija realizacija počinje danas, obezbijediće uslove za jačanje crnogorske politike ruralnog razvoja, koja zauzima važno mjesti u agrarnoj, saopštio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Milutin Simović.

On je kazao da je realizacija tog projekta, nastavak kontinuirane i izadašne podrške Evropske unije poljoprivrednom sektoru Crne Gore.

Vrijednost projekta je 1,5 miliona eura, a cilj je da ojača administrativne kapacitete Ministarstva za sprovođenje politike ruralnog razvoja i da pomogne kreiranju institucionalne i pravne osnove u skladu sa zahtjevima instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPARD).

»Realizacijom projekta osposobićemo se i programski i novim institucijama za korišćenje pete komponente IPA programa, IPARD komponete, koja će nam biti dostupna nakon sticanja stausa kandidata, a to vrijeme sada ne mjerimo godina već mjesecima«, rekao je Simović.

On je dodao da će se dosljednim sprovođenjem ruralne politike, uz korišćenje evropskih pretpristupnih fondova, ojačati konkurentnost crnogorske poljoprivrede, održivo upravljanje poljoprivrednim resursima, a biće stvorene pretpostavke za bolje uslove života i diverzifikaciju ekonomskih aktivnosti na ruralnim područjima.

Simović je najavio da će ove godine u okviru IPA programa, biti realizovano još šest projekata koji će imati veliki značaj za jačanje sistema bezbjednosti hrane, podršku mreže ruralnih puteva, razvoj kooperativnog sistema i održivi razvoj ribarstva.Šef operativnog sektora Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Nikola Bertolini rekao je da u projektu učestvuju Austrija, Francuska i Slovačka i da »žele da trasiraju put za poboljšanje komponente ruralnog razvoja, kako bi zemlja dobila status kandidata".

Ambasador Austrije u Podgorici Martin Pamer zadovoljan je što ima još jedan twining program u kojem učestvuje njegova zemlja. On je saopštio da je to 11 projekat u kojem Austrija učestvuje.

Francuski ambasador Bernar Geranše rekao je da je glavna svrha odnosa Crne Gore i Francuske je da njegova država pomogne da Crna Gora što je moguće prije uđe u EU i da se pripremi za buduće obaveze.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik